Izbira lupinice

Mislim, da je vsem jasno, če se odločimo za otroka, da bomo imeli stroške. Stroški za hrano, vrtec, oblačila, otroško opremo,… ampak najbolj pomemben strošek, pri katerem nikoli ne smemo šparati je VARNOST otroka.

Ne znam vam povedati, ampak mene prav zaboli, ko vidim kako nekateri kupujejo najcenejšo lupinico ali nacenejši avtosedež. Menim, da je edini pomemben faktor kakovost, ki omogoči najvišjo možno raven varnosti.Ne trdim, da jaz ne gledam na ceno, denar ne pada z dreves, sem pa vseeno naredila izbor najbolj kakovostnih lupinic in avtosedežev in se potem, glede na akcije in končno ceno, odločila za primernega.

Na te fotki vidite primer otroške lupinice, katera ni dodanto oblazinjena, ne nudi opore glavici, niti trupu ne. Skratka je kot en lavor. Se vam zdi to varno?


Že samo beseda *lupinica* nam pove, da predstavlja to varnost, lupina varuje sadeže pred padci, udarci, itd. Lupinica za dojenčka pa varuje našega otročka v avtu pred nesrečo.

Sama sem za Taia izbrala BeSafe lupinici od Mime, pri Maiu je nisem menjala, Lan ima pa Nuna pipa next. Obe lupinici nudita ustrezno stopnjo varnosti.
Lupinica znamke Nuna model Pipa next i-size z isofix bazo, ki jo uporabljamo pri prevozu Lana, je maja 2020 prijela ADAC oceno za varnost 1,2 in s tem postala najbolje ocenjen i-size avtosedež. Ima tudi SIP system za dodatno stransko zaščito (v primeru bočnega trka – prometna nesreča).

Poleg vseh strogih kriterijev varnosti se mi zdi, da je to ena izmed najbolj izpopolnjenih lupinic, ker je za razliko od drugih zelo lahka in tehta le 2,8kg. Ima 3-točkovni varnostni pas, ki je oblazinjen, da na ramicah ne reže dojenčka. Kot sem zgoraj že omenila, so nekatere lupinice kot lavor, no ta lupinica je pa še dodatno oblazinjena na predelu glave, hrbtišču in ledvenem predelu. Področje za glavo lahko tudi regulirate z višino otroka – na nek način lahko rečem, da raste z otrokom, saj tudi vse te dodatne blazine, ki omogočajo večjo varnost, lahko odstranite, ko otrok zraste in jih ne potrebuje več.Za konec pa še ena meni osebno najljubših stvari, ki jih ta lupinica ima – zavesica, ki omogoča dojenčku senco, zavetrje,… sploh v teh časih prehladov je super, da ljudje ne rinejo glave k otroku in samo rečete, da spi in se ga ne vidi.

 Kar se tiče samega nameščanja, jo lahko vežete s pasom ali pa uporabljate bazo. Mi smo  preizkusili oboje in nam je ljubše na isofix bazo, saj je bolj preprosto.

Brez, da napišem še nekaj besed o tem, kdaj je otrok za lupinico premajhen, ne gre. Vem, da gre to mogoče katerm v nos, ampak moram 😀 Vem, da so na tržišču zelo kvalitetni avtosedeži od 0+, ampak vseeno, lupinica je lupinica, ni brez veze tako velik poudarek na tem in verjamem, da marsiketeremu otroku ne odgovarja (tudi Lan ni tak ljubitelj vožnje, kot sta bila fanta) ampak vseeno, varnost je varnost! Poskusite imeti otroka čim dlje v lupinici.

Kdaj je čas, da dojenčka prestavimo v avtosedež?
Na vsaki lupinici je napisano, do katere teže je. To ni za okras. Se pa kdaj zgodi, da je dojenček ‘predolg’ za lupinico, ko je glavica previsoko v podpori za glavo – torej ni več za prst višje od roba opore, ampak še ne izpolnjuje kriterija teže za avtosedež. Takrat ga je potrebno premestiti iz lupinice, ker mu ta ne more nuditi za glavico dovolj dobre podpore.

POZOR – velikokrat sem prebrala, da dojenčku gledajo nogice čez – to ni kriterij, ker to se zgodi čisto vsakemu pri določeni starosti. Tako, da nikakor ne sme biti razlog to: mojemu otroku gledajo nogice čez, mora iti v avtosedež. Dojenček pa star 4 mesece. Ne.

Tukaj vam prilagam še povezave do lupinice in baze, ki jo uporabljamo mi.
S kodo LARINSVET-10 imate pa še popustek na vse.
– https://malizakladi.si/nuna-otroski-avtosedez-pipa-next-i-size-0-0-13-kg-caviar-28421
https://malizakladi.si/nuna-isofix-baza-za-avtosedez-pipa-next-33585

Za konec bi pa samo še enkrat poudarila, da se pri lupinicah, avtosedežih nikoli ne sme šparati.
Življenje je samo eno.

Pozdravček iz Larinega sveta ♡♡♡