Invisalign ali zvezdice?

Invisalign ali fiksni zobni aparat-zvezdice?

Sama sem imela oboje, zvezdice pred približno 6 leti, sedaj pa že dobrega pol leta invisalign.

V otroštvu sem zaradi grde razporeditve zob in nepravilnega ugriza obiskovala ortodonta. Ker pa je bil odnos milo rečeno katastrofalen, je začela z mano v ordinacijo hodit tudi mami. Stanje se ni popravilo, kvečjem se je še poslabšalo, saj se je gospa ortodontka kar na enkrat odločila, da bi pa jaz rabila tist obroč za okoli glave. Ok, sem ga imela, vse kar je naredil, je bilo to, da mi je precej odkrušil zoba, na katera mi je zelo agresivno namestila obročke. Po tem se je ta prečudovit odnos še stopnjeval in sem dobila tak strah in odpor do ortodonta, da se je moja zgodba zaključila.

Ko sem pričela hoditi v mojo prvo službo, sem dobila res veliko željo, da bi popravila zobe. Našla sem si poleg dnevne službe se nočno, da sem dovolj zaslužila in se odpravila h ortodontu. Predlagane so mi bile zvezdice, cena 4-5k je bila povedana takoj na začetku in to sem tudi podpisala.
Čez nekaj časa sem že postala ponosna lastnica zvezdic, veselo sem odhitela iz ambulante v upanju, da je sedaj res to in da bom imela lepe zobke. Pa veselje ni trajalo dolgo časa, hitro so se pojavile zelo hude bolečine, celo tako hude, da sem lahko jedla le tekočo hrano. Namreč zvezdice zategnejo toliko, da ne rabiš hoditi tudi 1 mesec plus na zategovanje, zato so bili prvi dnevi po zategovanju vedno neznosni. To pa še ni bilo najhujše, noben mi ni povedal kako me bodo zvezdice žulile, ja dobesedno žulile.. Predstavljajte si stanje sedaj, gladki zobki, ki so jih vaše ličnice navajene, potem pa vam dajo tisto kovino, ki je kar precej na ven, pa verjetno še kakšno žičko slabo postrižejo in to ti vse ves čas drgne ob ličnico. Bilo je nekaj trenutkov, ko je bilo vnetje tako hudo, da sem bila pred tem, da obupam in grem na odstranitev. Po nekaj tednih se je stanje izboljšalo, saj so se ličnice privadile, da drgnejo ob kovino. Ob menjavah žičk in zategovanju je bilo še vedno hudo, sploh ko niso bile postriženo dobro in so se mi zatikale ob ličnico – večkrat tudi do krvi. Vse to je ratala že taka navada, tudi vsako zategovanje, da potem nekaj dni nisem mogla jesti – želja po lepih zobkih je bila večja.
Ko sem končno dočakala dan za odstranjevanje zvezdic, so mi na notranjo stran zob, zgoraj in spodaj nalepili žičke. Vse je bilo super, fino, vse dokler se ni odlepila prva žička odlepila. Pa sem šla na popravilo, so popravili, pa se je zopet odlepila, pa so ja zamenjali, pa zgoraj, pa spodaj.. Na moj zadnji termin sem čakala toliko časa, da so se mi zobje že kar premaknili nazaj – namreč žička jih drži v stanju po nošenju aparata. Meni je pa zopet padla dol in ker sem toliko časa čakala na termin, so šli zobki že kar precej nazaj. Ko sem prišla na termin so mi povedali, da je nesmiselno, da mi lepijo žičke nazaj (nisem vam povedala, da me je vsaka žička prišla 100e) in da mi priporočajo, da mi naredijo nov snemni aparat, ki pride toliko in toliko.
Vrglo me je na rit, bila sem šokirana in jezna, zelo. Pri svojih 19 letih sem delala dve službi, da sem si lahko plačala zvezdice in vse popadajoče žičke in da mi na koncu rečejo še za en aparat. Takrat sem se odločila, da se moja zgodba tam zaključi in šla na posvete h dvema drugima ortodontoma. Povsod je bila zgodba ista, zobje so se mi preveč premaknili, ni druge rešitve, kot pa, da damo ponovno aparat.

Meni takrat to ni bila optimalna možnost, ker sem zanosila in takrat je bil fokus na otroka, vso otroško opremo in ne da plačujem zopet 1000 in 1000e za nekaj, iz česar na koncu ni nič.

Vse to je stalo leta in zobje so se mi popolnoma vrnili v stanje pred aparatom.

Pred kratkim pa je postal zelo in invisalign, ampak meni je bil takrat nedostopen, delno zaradi cene, predvsem pa zaradi nezaupanja v ortodonte.

Potem pa sem slučajno na Instagramu naletela na Gordano, lastnico OrthoDentala, ki mi je delovala preveč prijazna za ortodontko, ni mi šlo skupaj, da obstaja prijazen ortodont, ni mi šlo skupaj, ko sem poslušala, da ljudje radi hodijo h njej. Pa ne samo to, da imajo lepe rezultate, do katerih se pride brez bolečini in vse to še ceneje, kot moje zvezdice.
Pa sem premlevala, pa premlevala… pa se pogovorila z Denisom in se naročila na prvi pregled.

N O R O !To ni samo odnos, ki je prikazan na družabnih omrežjih, ampak tako dejansko je! Šla sem tja s strahom, odšla pa z mislimi ‘jaz bi še kar pri njih bila malo”. Prvi posvet je bil brezplačen, pogledajo, preskenirajo zobke in ti nato na mail pošljejo, kater paket bi ti priporočili glede na težavnost tvojih zobkov.

Cene za zgoraj in spodaj so od 2500-4500e. V kolikor pa je samo spodaj ali samo zgoraj, je pa seveda ceneje.

Jaz sem vzela srednji paket, torej je malo več za popravit, ni pa ful. Ko sem potrdila, sem šla še enkrat v OrthoDental, kjer so mi še vzeli ugriz in še enkrat pregledali zobke. Čez nekaj tednov sem pa že prijela moje prve folije oziroma aparatke. Folije sam menjaš na 1 teden, v kolikor kdaj katera ne gre gor, podaljšaš isto za dodaten teden.

Kaj je sploh glavna razlika med invisalignom in zvezdicami? To, da te invisalign niti malo ne žuli, ker gre za čisto gladke folije, ki pridejo čez tvoje zobke. Sam jih menjavaš 1x na teden, torej ti nič ne zategnejo in te potem boli za znoret, kot pri zvezdicah. Pri folijah je mogoče prve nekaj ur tak malo bolj čuden občutek, vse bolj občutljivo.
Pred jedjo priporočajo, da jih odstraniš cca 15 min prej, ampak jaz tega nisem delala nikoli, ker me nikoli ni tako bolelo. Poleg tega, lahko ješ kadarkoli, tudi, če slučajno nimaš tist moment s seboj zobne ščetke, si jih pač kasneje umiješ. Po zvezdica je to potrebno vedno, če ne želiš s pol kosila v zobih oziroma v aparatu hodit po svetu. Pa še kar se videza tiče, invisalign redko kdo opazi, ponavadi le tisti, ki ga imajo sami, zvezdice pa vsak.

Tako, da na kratko bi povzela, da je moja izkušnja z invisalignom bistveno bolj pozitivna, manj boleča, popolnoma znosna in nevidna – z izjemo lepšega nasmeha. Tako, da jaz nikomur ne bi priporočala zvezdic. Invisalign pa z največjim veseljem.

Lahko bi povedala še to, da v ceno, ki jo imajo v OrthoDentalu, všteto vse. Tudi vsi posveti, žičke,.. po nošenju folij, se pravi nič ne boste doplačevali.

OrthoDental katerega sem obiskala jaz pa se nahaja v Ljubljani v Situli, imajo pa pa celi Sloveniji mrežo partnerjev, kjer lahko dobite OrthoDental aparat. 

V Ljubljani lahko brezplačno parkirate v garaži. Osebje je od prvega do zadnjega izredno prijazno in profesionalno. Na termine se ne čaka dolgo. Za zadovoljstvo pa poskrbijo med in še sploh po nošenju aparata.

Če vas pa še karkoli zanima lahko pogledate njihovi spletni strani https://orthodental.si ali pa jih pokličete na 070-532-653.


Pozdravček in Larinega sveta ♡