Moje pravljčno dojenje… Pa je res pravljično?

Ali je dojenje pravljica?

Dojim tretjega otroka, vsak otrok je zase, posledično tudi dojenje.

Taia sem rodila v 37. tednu, bil je zlateničen, posledično je bil zelo utrujen in je večino časa spal in jokal. Ko se je zbudil, je bil zelo lačen, jaz sem ga pristavljala, ampak dojenje ni šlo. Bil je tako zelo utrujen, da moje bradavice sploh ni mogel držati v ustih in je hitro zaspal nazaj. Posledično sem poskusila dojenje z nastavki, da se je vsaj lažje prisesal. No, takrat mi je na misel prišlo, da mogoče nimam v redu bradavic. Z nastavki mu je bilo lažje, ampak se je vseeno kregal, ker mleka ni bilo. V porodnišnici sva bila skoraj en teden, bil je pod lučko. Delno sva se dojila, delno sva dodajala adaptirano mleko. Doma sva nadaljevala isto. Naj vam povem, da so najini nočni podoji trajali od 3-4h. Tai je bil še vedno rumen in sem ga res poskusila kolikor se le da hraniti z mojim mlekom, ker tudi zaradi dojenja hitreje pada vrednost bilirubina. Med podojem sem ga slačila, žgečkala, spodbujala bradico… vse sem poskušala samo, da ni zaspal nazaj.

Nastavki so hudič, iskreno. Tolikokrat sem se zjokala zaradi njih, ko je končno dolgo vlekel, da ga je le napolnil z mlekom, se je nastavek odlepil in mleko je steklo ven – pa gremo zopet od začetka. Otrok pa medtem kričal od lakote.. 


Bradavice me niso tako bolele, ker jih nastavek na nek način zaščiti. Ogromno truda sem vložila v dojenje, res daleč od pravljice. Po dobrem mesecu sva prešla na polno dojenje čez dan, zvečer sem mu pa dodajala flaško. Še malo kasneje sva pa tudi to flaško dala stran. Tai se je dojil cca 8 mesecev, takrat se je sam odstavil, predvidevam, da se je spremenilo mleko zaradi druge zanositve.
Vseh 8 mesecev je bil dojen z nastavki, ni želel sprejeti moje bradavice. Če imam kakšen siv las, je sigurno od obremenjevanja zaradi nastavkov. Ne to, da imam tri otroke, ampak sigurno so krivi nastavki.

V času druge nosečnosti sem v fb skupini “dojiva se” zasledila, da nobena doječka ne potrebuje nastavka, le če bradavice niso res vdrte.
Takrat sem se zamislila, pa saj nimam vdrtih, zakaj pa potem ni mojih želel sprejeti? Odločila sem se, da bom drugega otroka dojila BREZ nastavkov. 


Vse mamice, ki želite dojiti, imate kakršno koli vprašanje glede dojenja, vam resnično priporočam, da se pridružite tej skupini.

Pri Maiu sem poskusila brez nastavkov, ni bilo panike, mali »zizoholik« se je že v porodni prisesal kot klopek. Je pa zato grozno bolelo, ne bom lagala, resnično boli. Še bolj pa boli, če dojenček ni pravilno pristavljen. Vedno pazite, da ima čim več kolobarja v ustih in ne le sredinski del bradavice. Spodnja ustnica mora biti zavihana navzdol. Priporočam tudi, da dojenčka pred podojem previjete in glejte, da bo obema položaj dojenja udoben.

Že drugi dan sem imela krvave bradavice. Sam priklop me je tako bolel, da sem videla zvezde. Solze so mi kar tekle. Enkrat sem tako močno trznila z nogo, da sem ravno z mezinčkom zadela v rob radiatorja, koliko zvezd sem šele po tem videla, ne želite vedeti. Priznam, da sem nekajkrat dala nastavek, ampak sem ga hitro pospravila. Kljub temu, da je bil res zizoholik, ves čas na joški, je bil vseeno razdražljiv. Kaj, če je pa lačen in jaz nimam mleka?
 Naj prvo povem, da ja, opcija je, da res nimate mleka, ta opcija je sicer zelo majhna! Če imate le kapljico mleka – ga pa imate, le spodbuditi je treba nastajanje.
Jaz sem takrat zopet posegla po dodatku in res je bilo boljše, očitno je bil dejansko lačen.
Jedla in pila sem vse, kar naj bi spodbujalo nastajanje mleka: polenta, brezalkoholno pivo, sezamove ploščice, čaj za dojenje, pekla sem laktacijske piškote,.. pa vseeno, mleka ni bilo nekaj bistveno več. Čas, počitek in pristavljanje. Po dobrem mesecu sva prešla na polno dojenje – seveda brez nastavkov.

Tretji otrok ni bil planiran, zato sem mislila, da bo Mai na joški do osnovne šole. Res jo je oboževal.
Januarja smo šli na Tajsko in naj povem, da na tako potovanje sploh ne bi mogli iti, če bi bil na AM. Mogoče bi lahko šli, ampak bi bilo res omejeno potovanje. Tam sploh ne poznajo AM. To sem slišala, predno smo šli na Tajsko, zato sem v več trgovinah, lekarni in na letališču vprašala in res ga niso imeli.

Tako, da hvala bogu za dojenje!

Malo po potovanju sem zanosila in se je Mai enako kot Tai odstavil.
Bilo mi je precej težko, ker sem tokrat prav uživala. Dojenje z nastavki ali pa brez nastavkov je kot noč in dan – res čim dlje od njih, če ni potrebe!

Sedaj pa še zadnji otroček, moj trenutno še ne 1 mesec star Lan.
V porodni sobi se je brez problema priklopil. Sama sem bila tudi že utečena in nisem potrebovala nobene pomoči. Mleka prvi in drugi dan še nisem imela kaj več kot tistih nekaj kapljic. Nekateri pravijo, da je to čisto dovolj. Drugi dan sem prosila sestro za dodatek. In potem še enkrat ponoči. Vse skupaj ni spil niti 30ml. Očitno je res dobil dovolj z mojim mlekom. Drugi dan je tudi že pridobil izgubljeno težo tako, da sva odšla domov.
V tem zelo kratkem bivanju v porodnišnici sem pojedla paket Mleks keksov. Doma sem pa začela jesti drugega. V roku 2 tednov sem pojedla 3 pakete in jih lahko resnično pohvalim. Poleg zelo dobrega okusa so meni res pripomogli pri nastajanju mleka. Zakaj lahko to zagotovo trdim? Ker dojim tretjega otroka in vem, kaj vse sem delala pri prvem in drugem in nikoli nisem imela toliko mleka – sploh pa tako hitro – razen sedaj! Lan je res sit in zadovoljen novorojenček. Kar se tiče pa cene, ja so dragi. Ampak so pa sigurno vredni. Če kupimo banjico za 50€ , voziček za več 100€ in kup nepotrebnih stvari to sigurno ni drago – pa še investicija v nekaj dobrega je. Jaz priporočam vsaki bodoči ali obstoječi mamici, da vzame paket v porodnišnico in 2 za doma. Imate pa tudi brez laktoze, veganske ali pa klasične.

Poleg tega priporočam, da pijete tudi veliko količino vode. Sploh med dojenjem.

Kar nekaj trikov s prehrano lahko najdete na internetu, nekaterim pomagajo, meni niso bistveno.
Obstaja pršilo za nos Syntocinon, ki ga dobite na recept pri G, zelo neradi ga pišejo. Lahko povzroča hude migrene, jaz sem ga uporabljala pri Taiu in Maiu, hvala bogu brez posledic. Prišilo špricnite v obe nosnici in sprosti žleze. Že čez nekaj trenutkov iz dojk kaplja mleko. Če nebi pri Taiu odkrila tega, vprašanje, če bi bil sploh kdaj polno dojen.

No, da se vrnem k dojenju Lana. Odkar sva prišla iz porodnišnice ni dobil več AM, je izključno dojen. Prvič imam tudi dojenčka, ki je in spi. Res se pozna velika količina mleka.

Pomembno po podoju je podiranje kupčka, nekatere to zelo matra, druge manj. Nekateri podrejo kupček tako, da malo bruhnejo ven, drugi samo rignejo. To vse je ok. Če pa otrok bruhne večkrat, tudi v leže v loku, priporočam obisk pri pediatru.
V vseh teh letih sem ugotovila, da mi je najlažje podirati čez ramo, enkrat na levo, drugič na desno. Pomembno je, da čez ramo damo tudi dojenčkove rokice.
Hitreje ga tudi podre, če dvignem komolec (tistega, na kateri rame je otrok) v višino rame. Se mi zdi, da ga to še dodatno zravna. Pogosto ga tudi položim na prsa, ko ležim – obrnjenega s trebuščkom name.
Če ga pa na noben način noče podreti, poskusim pa tudi ostati in ga prijeti v naročje tako, da je na mojem trupu obrnjen s hrbtom in z eno roko ga držim čez noge, z drugo pa čez zgornji deli. Ne znam dobro razložiti….

Kar nekaj mamic se poslužuje položaju, da dojenčka obrne s trebuščkom čez kolena ali pa v sede na kolenih, podprta glava in rahlo nagnjen naprej. Položajev za podiranje kupčka je ogromno, če vam ne rata v enem, poskusite v drugem. Po mojih izkušnjah je nepodrt kupček velikokrat razlog za razdražljivost, jok…

Kaj priporočam za več mleka, za boljšo in hitrejšo stimulacijo?
Kot prvo počitek, umirjenost in veliko tekočine.
Jaz sem pri prvem in drugem sinu poskusila s polento, kapljice grškega sena (ki so Taia popolnoma zaprle), pekla sem tudi sama laktacijske piškote,..
Pri tretjem otroku sem pa samo eno stvar naredila drugače. Kupila sem si Mleks kekse. To ni reklama, nimam nič od njih. No lažem, imam. Sitega in zadovoljnega dojenčka.

Priporočate pa tudi: Datlje, Lacit kapsule, brezalkoholno pivo, proso, avokado, špinačo, ovsene kosmiče, koromač, mleko, mlečni izdelki, zaseko,..

Kar se tiče pa prenehanja dojenja, odstavljanja oz. zaustavitve mleka pa jaz nisem imela problemov, ker sta se oba fanta odstavila popolnoma sama, ko sem zanosila z novim. Kako bo sedaj pri tretjem, ko nove zanositve ne bo, pa ne vem. Zato sem se pozanimala kako ste se druge s tem soočale: nekatere so čez bradavico nalepile selotejp, nekatere so jih namazale z nečim, kar otroku ni dobro, druge ste otroke odstavile, ko so bili že tako veliki, da ste se lahko pogovorile z njimi. Obstajajo pa tudi tablete, ki zaustavijo mleko – Bromergon. Slišala sem pa tudi, da zaustavi mleko peteršiljev čaj ali pa svež peteršilj v vodi zjutraj na prazen želodec.

Ali res tako boli in koliko časa traja?
Jaz bi rekla, da traja okoli 7 dni. Prej greš čez to, hitreje se bodo bradavice navadile.
 Redno sem jih pa vedno mazala z lanolinom in dajala gor komprese.

Še nekaj besed bi namenila dodatku.
Vse tiste, ki dodajate – ali je to delno ali pa je otroček samo na dodatku – vedite, da zaradi tega NISTE SLABE MAME! Skrbite, da je sit, posledično zadovoljen dojenček in zaradi tega ste SUPER MAME!

Vseeno pa vztrajate, če se le da!
Ko pa na določeni točki vidite, da se sesuvate, da ste povožene, mogoče celo na meji depresije – si recite, da je dovolj! Dojenje je vredno marsikaj, ne pa zadnjih živcev in obsojanja mame, ki ne more dojiti. Otroček potrebuje pozitivno, veselo, nasmejano mamico in ne take, ki bo zajokala ob pogledu na AM. Dobra mama ste, ker želite nahraniti svojega otročka in sta se trudila na vso moč. Sedaj pa je čas, da poskrbite za sebe, se spravite v boljšo voljo in stopite korak v pozitivno smer. Mleko se kljub pavzi lahko povrne.
Pa tudi, če ostane na AM, kaj potem?

Za vse ostale pa se to – naj ne bo prvo vprašanje, ko pridete na obisk – ali se dojita? Zakaj pa ne?

Obsojanja je po svetu že tako preveč, dajmo se podpirati in si pomagati.

Pozdravček iz mojega sveta ♡♡♡