Nosečnost, ja, tretja z a p o r e d n a !

Slabost in bruhanje

Prvič mi ni pomagalo nič, tudi kreker na nočni omarici ne. Še predno sem vstala iz postelje sem že bruhala na wc-ju. Hvala bogu sem kilograme začela pridobivati tik predno bi mogla v bolnico.

Pri drugi je bila zgodba skoraj identična prvi, le da sem bruhala 2 tedna več in ne toliko kot prvič. Bolj mi je bilo samo slabo.

Tokrat pa sem se morala prisiliti, da sem nekaj pojedla, tudi če takoj po bruhanju, saj nisem imela časa za to (bruhanje namreč in 2 otroka v času karantene). Prve tedne mi je zelo pomagala Coca-cola, nevrjetno, ampak je res.

Obstajajo tablete proti slabosti, ampak meni žal niso pomagale, mislim, da mi je bilo po njih še bolj slabo.

Zgaga
Za enkrat trkam, je še nimam. Vem pa kako je, ko jo imaš. Odpravlja jo kar nekaj stvari: Donat, Coca-cola, limonada, ingverjev čaj, dvignjeno vzglavje, Radenska, soda po žlički, bobi palčke,.. stvari je veliko, kaj bo pa vam pomagalo, je pa vprašanje.

Skrb za telo – zunaj & notraj

Za svoje telo naj bi skrbela z redno telovadbo, priznam, da mi zmanjka časa, če ga pa že imam pa nimam energije. 
Obljubim si, da v naslednjih dneh pričnem telovaditi.
Ne, odločila sem se, da pričnem že danes – dovolj je tega jutri, jutri (ta stavek je bil napisan naknadno)

To, da je telo v formi ni samo plus za sam izgled. Dobro je tudi za kondicijo pri porodu!!!
Bolj kot boste fizično pripravljene, več energije in moči boste imela za porod. Če vam zdravje le dopušča, probajte potelovaditi, vsaj malo.

Kar se tiče prehrane, jem vse kar ni posebej odsvetivano (školjke, biftek, suši, pekoča hrana,..) poskusim jesti čimbolj raznoliko prehrano. Energinjskih pijač in kave ne uživam.


Vsakodnevno jemljem folno kislino in jo bom jemala tudi po porodu, prve mesece dojenja. Poleg tega imam 2x dnevno tabletko železa, saj sem slabokrvna. Ko pa imam bolečine ali krče, vzamem tableto Magnesola.

Kajenje in uživanje alkohola. Pred prvo zanositvijo sem kadila skoraj 7 let. V momentu, ko sem videla prvi + na testu sem si rekla, da ne bom več kadila.

Kar nekajkrat sem slišala, da je dobro prenehati postopoma. Zato sem si rekla: tole škatlico še skadim, počasi. Potem pa čisto neham. In res, prižgem, povlečem..nisem mogla, res ne. Preveč me je pekla vest, da bi lahko zavestno škodovala otročku zaradi moje “umazane razvade”. Tako, da so cigareti pristali v smeteh. Od takrat je dobra 3 leta in še vedno nisem skadila cigareta. Lahko rečem, da sem ponosna nase!

Kar se tiče pa alkohola, sem spila kdaj kakšen deci vina, penine, radler. Sicer zelo redko, ampak sem. 

Svoj trebušček vsakodnevno mažem z L’Occitane 100% karitejevim maslom – cca 2 porabim v celi nosečnosti. In občasno še Mustela olje prosti strijam.

Nikakor pa ne smemo pozabiti, da je trebušček potrebno mazati tudi po porodu. Koža se 9 mesecev počasi razteguje, ko pa rodimo – ooop – kar na enkrat je vsaj pol manjši, že samo zaradi prostornine otročka, posteljice in vode. Zato ne pozabite na nego trebuščka po porodu.

Če ima pa katera kakšno priporočilo za olje,kremico ali maslo se priporočam.

Krčne žile, joj to je pa najbolj grozna stvar v nosečnosti. Raje bi bruhala 1 mesec več, kot pa da imam krčne žile. Dobila sem jih že v prvi nosečnosti, po porodu se izginile. V drugi nosečnosti so postale malo hujše in po porodu so se samo malenkost videle. Sedaj, groza, še na drugi nogi sem jih dobila, upam, da zginejo vsaj 50%! V Septembru si grem narediti po meri kompresijske nogavice, ki naj bi zmanjšale širjenje in s tem omilile bolečino. Poleg tega uporabljam še kostanjevo kremo iz lekarne, ampak ne vem, če je kakšen učinek.

Diastaza rektusov, to je razmik trebušnih mišic, ki vrjetno doleti vsako nosečnico. Preverite ga lahko tako, da se uležete na ravno podlago, pokrčite noge, da so stopala na tleh in na izdih malo dvignete glavo in hrbet od podlage. Z prstom potipajte na sredini trebuščka in boste čutile luknjico. V kolikor je sredinjski del dvignjen višje od trebuščka priporočam, da to poveste ginekologu.

Če se želite izogniti večjemu razmaku mišic in si posledično hitro povrniti trebušček v prvotno stanje, morate predvsem pravilno vstajati.

To pomeni, da se nikoli in nikdar ne dvignete iz ležečega položaja naprej, ampak vedno preko boka. Se pravi, ko ležite se z celotnim telesom obrnete na bok, noge date  iz postelje in ostanete preko boka.

Vas zanima bolj podrobno, do česa vsega lahko pride zaradi kajenja, prekomernega pitja kave ali alkohola, uživanje tablet, ki niso predpisani iz strani zdravnika in so v času nosečnosti odsvetovane?

Pozdravček iz mojega sveta ♡♡♡